Peminat Setia

Rabu, 1 September 2010

Pengantin Baru Takut Bersenggama Dengan Suami

SOALAN:
Saya berkahwin selama hampir enam bulan, namun saya takut untuk melakukan hubungan seks dengan suami.

Suami juga tidak memaksa saya untuk melakukan hubu­ngan kelamin, tetapi saya selalu berasa bersalah. Untuk pengetahuan puan, kami pernah cuba untuk melakukan hubungan seks namun apabila waktu tusukan, saya menolak suami saya.

Saya tidak tahu apa yang harus dilakukan untuk mengelakkan rasa takut itu. Saya sentiasa rasa bersalah apabila tidak dapat melayan kehendak nafsu suami. Apa­kah yang harus saya lakukan?

Mira,
Kuala LumpurJAWAPAN:
Kadangkala saya menerima pasangan dengan masalah sedemikian, malah ada beberapa pasangan yang sudah berkahwin selama lebih lima tahun.

Anda dinasihati berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan kaunseling awal. Pemeriksaan fizikal ke atas alat kelamin luaran sehingga ke selaput dara juga boleh dilakukan.

Lazimnya pemeriksaan dan penerangan menggunakan gambar rajah dapat membantu wanita memahami struktur anggota kelamin mereka dengan lebih mendalam dan berasa lebih yakin serta ‘berani’ melakukan hubungan seks.

Lazimnya wanita ini didapati tiada masalah fizikal, ia berpunca daripada kebimba­ngan atau ketakutan setelah mendengar cerita rakan atau saudara serta kepercayaan bahawa selaput dara mereka terlalu tebal dan seumpamanya.

Kebanyakan pasangan tidak memerlukan apa-apa ubatan selain gel pelincir, itupun untuk permulaan saja.

Dipetik dari:http://www.hmetro.com.my

Tiada ulasan: