Peminat Setia

Isnin, 20 Ogos 2012

Penggunaan Antibiotik Perlu Diperkemas


Penggunaan antibiotik perlu diperkemas berikutan peningkatan kes bakteria mangli antibiotik yang semakin membimbangkan, kata Ketua Jabatan Perubatan Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Christopher Lee.
Pakar perunding kanan penyakit berjangkit itu berkata, peningkatan bakteria seperti ”Enterobacteriaceae” yang berupaya melawan antibiotik ”Carbapenem” serta ”Acinetobacter” yang turut dikenali “superbug”, mengancam kesihatan manusia secara global dan mewujudkan ”Antimicrobial Resistance” (AMR).
Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan, Persatuan Perubatan Malaysia dan Persatuan Farmaseutikal Malaysia akan menganjurkan kempen AMR selama sebulan bermula 16 Okt ini bagi menangani isu tersebut.
Christopher berkata, fasa pertama kempen akan membabitkan syarahan di hospital kerajaan bagi mendidik pengamal perubatan mengenai pentingnya mempreskripsikan antibiotik secara berhemat.
"Fasa kedua ialah mendidik masyarakat dan menimbulkan kesedaran mengenai AMR. Kami akan menaikkan poster dan mengedarkan risalah kepada umum,” katanya pada sidang media, di sini hari ini.
Christopher berkata, Pertubuhan Kesihatan Dunia turut menekankan mangli antibiotik sebagai ancaman besar kepada kesihatan awam pada abad ke-21.
Maklumat lanjut mengenai AMR boleh didapati menerusi laman sesawang www.infosihat.gov.my atau orang ramai boleh menghubungi talian 1-800-88-6722. 

Dipetik dari: http://www.kosmo.com.my

Tiada ulasan: