Peminat Setia

Sabtu, 30 April 2011

Jaga Batas Pergaulan Elak Fitnah

SOALAN:
Saya seorang isteri yang baru berumah tangga. Suami dan emak saya bekerja satu pejabat dengan saya. Saya mempunyai kawan seorang lelaki bujang sama unit dengan saya.
Sehingga hari ini saya masih berkawan dengan lelaki itu. Kami berkawan hanya di pejabat saja seperti pergi minum di kantin bersama, tetapi tidak pernah keluar di luar pejabat.


Suami dan emak mengetahui hubungan itu dan membenarkan jika saya minum dengan lelaki berkenaan. Apakah berdosa saya sebagai isteri berkawan dengan lelaki bujang itu?


Nurin, 
Penang

JAWAPAN:
Islam membenarkan pergaulan antara lelaki dan wanita dengan batas tertentu. Ini jelas apabila Allah berfirman yang bermaksud:

“Dan katakanlah kepada perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mentua mereka atau anak-anak mereka atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara mereka yang perempuan atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang lelaki yang sudah tua dan tidak keinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah al-Nur ayat 31)

Dengan mematuhi tata cara pergaulan sebagaimana yang dianjurkan dalam ayat al-Quran di atas, seseorang wanita dapat menyelamatkan dirinya daripada melakukan maksiat dan tersebar fitnah jahat.

Selain itu, perlu ada perubahan dalam hidup puan selepas berumahtangga, iaitu dengan menumpukan kepada rumah tangga dan suami. Baik kiranya keluar makan bersama suami berbanding dengan teman sejawat selepas berumahtangga.

Dipetik dari: http://www.hmetro.com.my

Tiada ulasan: