Peminat Setia

Rabu, 16 April 2008

Kurang Air Dalam Badan Jejas Kehamilan

SOALAN:
Saya berusia 24 tahun dan kini hamil anak pertama. Saya dijangka melahirkan anak pada 6 Oktober ini, iaitu sekitar musim perayaan.

Kami bercadang untuk balik ke kampung di utara dengan menaiki kereta. Adakah ia boleh membahayakan kandungan dengan perjalanan jauh ini?

Mira,
Kuantan, PahangJAWAPAN:
Risiko berkaitan perjalanan darat yang utama adalah kemalangan jalan raya. Pemakaian tali pinggang keledar dapat meminimumkan impak kemalangan, namun ia perlulah dipakai dengan betul iaitu tali bahagian atas dipakai merentangi bahu kiri dan melalui kawasan di antara dua payudara dan kemudiannya ke kawasan atas rahim dan dimasukkan ke bahagian tengah untuk dipasang.

Bahagian bawah tali ini pula hendaklah dipasang melintang merentangi bahagian bawah rahim.

Masalah kedua berkaitan kehamilan adalah kekurangan air di dalam tubuh yang boleh menyebabkan keletihan. Masalah lebih serius adalah penyakit pembentukan darah beku di dalam salur darah yang dinamakan trombosis vena dalaman.

Kehadiran darah beku ini boleh membahayakan nyawa ibu apabila ia menyumbat salur darah bahagian paru-paru. Risiko ini berlaku tidak kira sama ada awal kehamilan mahupun akhir kehamilan.

Penting untuk wanita menjaga kandungan air di dalam badannya dengan meminum air yang mencukupi untuk menampung kehilangan air dari badan yang berlaku dalam pelbagai cara seperti berpeluh dan membuang air.

Tanda awal adalah kesakitan dan bengkak bahagian betis. Anda juga dinasihatkan menggerakkan kedua kaki anda, ini lebih mudah dilakukan secara berjalan iaitu hendaklah keluar dari kereta di kawasan berhenti rehat untuk melakukan senaman kaki secara ringan bagi memudahkan perjalanan atau aliran darah.


Dipetik dari:
http://www.hmetro.com.my/

Tiada ulasan: